HPK

mesothelioma survival rates,structured settlement annuity companies,mesothelioma attorneys california,structured settlements annuities,structured settlement buyer,mesothelioma suit,mesothelioma claim,small business administration sba,structured settlement purchasers,wisconsin mesothelioma attorney,houston tx auto insurance,mesotheliama,mesothelioma lawyer virginia,seattle mesothelioma lawyer,selling my structured settlement,mesothelioma attorney illinois,selling annuity,mesothelioma trial attorney,injury lawyer houston tx,baltimore mesothelioma attorneys,mesothelioma care,mesothelioma lawyer texas,structered settlement,houston motorcycle accident lawyer,p0135 honda civic 2004,structured settlement investments,mesothelioma lawyer dallas,caraccidentlawyer,structured settlemen,houston mesothelioma attorney,structured settlement sell,new york mesothelioma law firm,cash out structured settlement,mesothelioma lawyer chicago,lawsuit mesothelioma,truck accident attorney los angeles,asbestos exposure lawyers,mesothelioma cases,emergency response plan ppt,support.peachtree.com,structured settlement quote,semi truck accident lawyers,auto accident attorney Torrance,mesothelioma lawyer asbestos cancer lawsuit,mesothelioma lawyers san diego,asbestos mesothelioma lawsuit,buying structured settlements,mesothelioma attorney assistance,tennessee mesothelioma lawyer,earthlink business internet,meso lawyer,tucson car accident attorney,accident attorney orange county,mesothelioma litigation,mesothelioma settlements amounts,mesothelioma law firms,new mexico mesothelioma lawyer,accident attorneys orange county,mesothelioma lawsuit,personal injury accident lawyer,purchase structured settlements,firm law mesothelioma,car accident lawyers los angeles,mesothelioma attorneys,structured settlement company,auto accident lawyer san francisco,mesotheolima,los angeles motorcycle accident lawyer,mesothelioma attorney florida,broward county dui lawyer,state of california car insurance,selling a structured settlement,best accident attorneys,accident attorney san bernardino,mesothelioma ct,hughes net business,california motorcycle accident lawyer,mesothelioma help,washington mesothelioma attorney,best mesothelioma lawyers,diagnosed with mesothelioma,motorcycle accident attorney chicago,structured settlement need cash now,mesothelioma settlement amounts,motorcycle accident attorney sacramento,alcohol rehab center in florida,fast cash for house,car accident lawyer michigan,maritime lawyer houston,mesothelioma personal injury lawyers,personal injury attorney ocala fl,business voice mail service,california mesothelioma attorney,offshore accident lawyer,buy structured settlements,philadelphia mesothelioma lawyer,selling structured settlement,workplace accident attorney,illinois mesothelioma lawyer

Menu Navigasi

20 Amalan yang Bisa Meluaskan Pintu Rezeki Kita

1. beribadah
allah tidak sia - siakan dedikasi diri hamba - nya, serupa firman - nya dalam hadis qudsi:

“wahai anak adam, sempatkanlah buat menyembah - ku hingga saya hendak membikin hatimu kaya dan juga menutup kefakiranmu. bila tidak melaksanakannya hingga saya hendak memenuhi tanganmu dengan banyak aktivitas dan juga saya tidak menutup kefakiranmu. ” (riwayat ahmad, tirmizi, ibnu majah dan juga al - hakim dari abu hurairah r. a. )

2. memperbanyakkan istighfar
istighfar merupakan rintihan dan juga pengakuan dosa seseorang hamba di depan allah , yang jadi karena allah jatuh kasih dan juga kasihan pada hamba - nya kemudian ia berkenan melapangkan jiwa dan juga kehidupan sang hamba.

sabda nabi s. a. w. :

“barang siapa perbanyak istighfar hingga allah s. w. t hendak menghapuskan seluruh kedukaannya, menuntaskan seluruh perkaranya dan juga memberinya rezeki dari arah yang tidak disangka. ” (riwayat ahmad, abu daud, an - nasa’i, ibnu majah dan juga al - hakim dari abdullah bin abbas r. a. )

3. menghindari dosa
istighfar tidak laku di sisi allah bila masih buat dosa. dosa bukan aja membikin hati resah malah menutup pintu rezeki. sabda nabi s. a. w. :

“… dan juga seseorang lelaki hendak diharamkan menurutnya rezeki kerana dosa yang dibuatnya. ” (riwayat at - tirmizi)

4. mengingati allah
mengingati allah membuatkan hati tenang dan juga kehidupan merasa luas. ini rezeki yang cuma allah beri kepada orang beriman. firman - nya:

“ (iaitu) orang - orang beriman dan juga hati mereka jadi tenteram dengan mengingati allah. ingatlah, cuma dengan mengingati allah hati jadi tenteram. ” (ar - ra’d: 28)

5. berbakti dan juga mendoakan bunda bapak
dalam hadis riwayat imam ahmad, rasulullah s. a. w. berpesan supaya siapa yang mau panjang usia dan juga ditambahi rezekinya, hendaklah berbakti kepada bunda bapanya dan juga menyambung tali kekeluargaan.

6. berbuat baik dan juga membantu orang yang lemah
berbuat baik kepada orang yang lemah ini termasuklah menggembirakan dan juga meraikan orang tua, orang sakit, anak yatim dan juga fakir miskin, pula isteri dan juga kanak - kanak yang masih kecil. sabda nabi s. a. w. :

“tidaklah kalian diberi pertolongan dan juga diberi rezeki melainkan kerana orang - orang lemah di golongan kalian. ” (riwayat bukhari)

7. tunaikan hajat orang lain
menunaikan hajat orang jadi karena allah lapangkan rezeki dalam wujud tertunainya hajat seorang diri, serupa sabda nabi s. a. w. :

“siapa yang menunaikan hajat saudaranya hingga allah hendak menunaikan hajatnya…” (riwayat muslim)

8. bersholawat
terdapat hadis yang menyarankan berselawat bila hajat ataupun cita - cita tidak tertunai kerana selawat itu mampu menyirnakan kesulitan, kesedihan, dan juga kesukaran dan meluaskan rezeki dan juga menimbulkan terlaksananya seluruh hajat.

9. amal kebajikan
ibnu abbas mengatakan:

“sesungguhnya kebajikan itu berikan sinar kepada hati, kemurahan rezeki, kekokohan jasad dan juga disayangi oleh makhluk yang lain. manakala kejahatan pula boleh menggelapkan rupa, menggelapkan hati, melemahkan badan, kecil rezeki dan juga makhluk lain mengutuknya. ”

10. bagung pagi
bagi rasulullah s. a. w. , berpagi - pagi (memulakan aktiviti setiap hari sebaik - baik tuntas solat subuh berjemaah) merupakan amalan yang berkat.

11. silaturrahim
nabi s. a. w. bersabda:

“barang siapa mau dilapangkan rezekinya dan juga dilambatkan ajalnya hingga hendaklah ia menghubungi sanak - saudaranya. ” (riwayat bukhari)

12. tidak putus berwudhu’

seseorang arab desa menemui rasulullah s. a. w. dan juga memohon pedoman menimpa sebagian masalah tercantum mahu dimurahkan rezeki oleh allah. baginda s. a. w. bersabda:

“sentiasalah berposisi dalam kondisi bersih (dari hadas) nescaya allah hendak memurahkan rezeki. ” (diriwayatkan daripada sayidina khalid al - walid)

13. bersedekah
sedekah mengundang rahmat allah dan juga jadi karena allah buka pintu rezeki. nabi s. a. w. bersabda kepada zubair bin al - awwam:

“hai zubair, ketahuilah bahawa kunci rezeki hamba itu ditentang arasy, yang dikirim oleh allah azza wajalla kepada tiap hamba semata - mata nafkahnya. hingga siapa yang membanyakkan pemberian kepada teman , nescaya allah membanyakkan menurutnya. dan juga siapa yang menyedikitkan, nescaya allah menyedikitkan menurutnya. ” (riwayat ad - daruquthni dari anas r. a. )

14. sholat malam (tahajud)
terdapat penjelasan bahawa amalan solat tahajjud mempermudah mendapatkan rezeki, jadi karena seorang itu dipercayai dan juga dihormati orang dan juga doanya dimakbulkan allah

15. sholat dhuha
amalan solat dhuha yang terbuat waktu orang lagi padat jadwal dengan urusan dunia (aktiviti setiap hari) , pula memiliki rahsia tertentu. firman allah dalam hadis qudsi:

“wahai anak adam, jangan sekali - kali engkau malas mengerjakan 4 rakaat pada waktu permulaan siang (solat dhuha) , nanti tentu hendak saya cukupkan keperluanmu pada petang harinya. ” (riwayat al - hakim dan juga thabrani)

16. bersyukur kepada allah
syukur ertinya mengakui seluruh pemberian dan juga nikmat dari allah. lawannya merupakan kufur nikmat. allah berfirman:

“… dan juga kami hendak berikan balasan kepada orang - orang yang bersyukur. ” (ali imran: 145)

17. dzikir dan juga teks ayat quran tertentu
zikir dari ayat - ayat al - quran ataupun asma’ul husna tidak hanya menenangkan, menjernihkan dan juga melunakkan hati, dia mengandungi fadilat spesial buat keluasan ilmu, terbukanya pintu anugerah, dimudahkan fahaman tentang agama, diberi kemanisan iman dan juga dilapangkan rezeki.

semisal, 2 ayat terakhir surah at - taubah (ayat 128 - 129) bila dibaca secara tidak berubah - ubah 7 kali tiap kali lepas solat, dikatakan boleh jadi karena allah lapangkan kehidupan dan juga murahkan rezeki.

salah satu nama allah , al - fattah (maha membukakan) dikatakan mampu jadi karena dibukakan pintu rezeki bila diwiridkan senantiasa; semisal dibaca “ya allah ya fattah” berulang - ulang, diiringi doa:

“ya allah , bukalah hati kami buat mengenali - mu, bukalah pintu rahmat dan juga keampunan - mu, ya fattah ya `alim. ” terdapat pula hadis menyebut, siapa amalkan baca surah al - waqi’ah tiap malam, ia tidak hendak ditimpa kepapaan.

18. berdoa
berdoa menjadikan seseorang hamba dekat dengan allah, penuh tergantung dan juga mengharap pada rahmat dan juga pemberian dari - nya. dalam al - quran, allah suruh kita memohon kepada - nya, nescaya ia hendak biarkan.

19. berikhtiar
siapa berupaya, ia hendak berjaya. ini sunnatullah. dalam satu hadis sahih dikatakan bahawa allah bagikan dunia kepada orang yang dicintai - nya dan juga yang tidak dicintai - nya, tetapi agama cuma allah beri kepada orang yang dicintai - nya aja. (riwayat ahmad, ibnu abi syaibah dan juga al - hakim)

20. tawakal
dengan tawakal, seorang itu hendak direzekikan kerasa kaya dengan allah. nabi s. a. w. bersabda:

“seandainya kalian bertawakal kepada allah dengan sebenar - benar tawakal, nescaya kalian diberi rezeki serupa burung diberi rezeki, dia pagi hari lapar dan juga petang hari telah kenyang. ” (riwayat ahmad, at - tirmizi, ibnu majah, ibnu hibban, al - hakim dari umar bin al - khattabr. a. )

dengan takwa, allah hendak beri “jalan keluar (dari seluruh masalah yang menyusahkan) , dan juga memberinya rezeki dari jalur yang tidak terlintas di hatinya. ” (at - talaq: 2 - 3)

pendek kata, untuk orang islam, buat murah rezeki dalam ertikata yang sesungguhnya, kuncinya merupakan buat amalan - amalan takwa. amalan - amalan ini jadi karena tumbangnya kasih sayang allah, kemudian allah limpahi hamba - nya dengan keluasan rezeki dan juga kerasa kaya dengan pemberian - nya.


( sumber: didakwah. blogspot. co. id )
Bagikan ke Facebook

Artikel Terkait