HPK

mesothelioma survival rates,structured settlement annuity companies,mesothelioma attorneys california,structured settlements annuities,structured settlement buyer,mesothelioma suit,mesothelioma claim,small business administration sba,structured settlement purchasers,wisconsin mesothelioma attorney,houston tx auto insurance,mesotheliama,mesothelioma lawyer virginia,seattle mesothelioma lawyer,selling my structured settlement,mesothelioma attorney illinois,selling annuity,mesothelioma trial attorney,injury lawyer houston tx,baltimore mesothelioma attorneys,mesothelioma care,mesothelioma lawyer texas,structered settlement,houston motorcycle accident lawyer,p0135 honda civic 2004,structured settlement investments,mesothelioma lawyer dallas,caraccidentlawyer,structured settlemen,houston mesothelioma attorney,structured settlement sell,new york mesothelioma law firm,cash out structured settlement,mesothelioma lawyer chicago,lawsuit mesothelioma,truck accident attorney los angeles,asbestos exposure lawyers,mesothelioma cases,emergency response plan ppt,support.peachtree.com,structured settlement quote,semi truck accident lawyers,auto accident attorney Torrance,mesothelioma lawyer asbestos cancer lawsuit,mesothelioma lawyers san diego,asbestos mesothelioma lawsuit,buying structured settlements,mesothelioma attorney assistance,tennessee mesothelioma lawyer,earthlink business internet,meso lawyer,tucson car accident attorney,accident attorney orange county,mesothelioma litigation,mesothelioma settlements amounts,mesothelioma law firms,new mexico mesothelioma lawyer,accident attorneys orange county,mesothelioma lawsuit,personal injury accident lawyer,purchase structured settlements,firm law mesothelioma,car accident lawyers los angeles,mesothelioma attorneys,structured settlement company,auto accident lawyer san francisco,mesotheolima,los angeles motorcycle accident lawyer,mesothelioma attorney florida,broward county dui lawyer,state of california car insurance,selling a structured settlement,best accident attorneys,accident attorney san bernardino,mesothelioma ct,hughes net business,california motorcycle accident lawyer,mesothelioma help,washington mesothelioma attorney,best mesothelioma lawyers,diagnosed with mesothelioma,motorcycle accident attorney chicago,structured settlement need cash now,mesothelioma settlement amounts,motorcycle accident attorney sacramento,alcohol rehab center in florida,fast cash for house,car accident lawyer michigan,maritime lawyer houston,mesothelioma personal injury lawyers,personal injury attorney ocala fl,business voice mail service,california mesothelioma attorney,offshore accident lawyer,buy structured settlements,philadelphia mesothelioma lawyer,selling structured settlement,workplace accident attorney,illinois mesothelioma lawyer

Menu Navigasi

2 Dosa yang Disegerakan Balasannya di Dunia

Lumrah kita bagaikan manusia yang diperuntukan tidak sempat terlepas dari seluruh salah dan juga berbuat dosa dalam kehidupan seharian. tiap daripada kita tentu sempat melaksanakan dosa sama terdapat dosa kecil ataupun dosa besar.

walaupun sebesar mana sekalipun dosa kita, allah s. w. t itu merupakan maha pengampun dan juga maha penyayang yang sentiasa menerima taubat hambanya yang bertaubat dengan sepenuh - penuh taubat.

bila tidak bertaubat, dosa ini hendak jadi beban di akhirat nanti. tetapi ada kesalahan - kesalahan yang dicoba dibalas dengan lekas oleh allah s. w. t terhadap pelakunya. iluminasi. com mau berkongsi 2 dosa yang menemukan balasan lekas di dunia.

berzina
zina merupakan antara perbuatan dalam jenis dosa besar yang amat dibenci allah. pelakon zina hendak jadi ketagih dan juga gampang terangsang membuatkan mereka tidak cemas lebih - lebih lagi bila kedua - dua pihak pandai menaruh rahsia, tidak berbadan dua dan tidak ditangkap basah.

sabda rasulullah s. a. w:

“dua kejahatan yang disegerakan balasan di dunia merupakan zina dan juga menderhaka kepada kedua bunda bapa. ” (hadis riwayat at - tirmizi)

bagi hukum hudud, mereka yang melaksanakan zina hendak dipakai hukuman mengikut status perkahwinan termasuklah hukuman rejam dengan batu hingga mati untuk mereka yang sudah bernikah. hukuman ini merupakan untuk mensterilkan dosa zina mereka. antara sabda rasulullah s. a. w menimpa zina merupakan:

“yang amat banyak menjerumuskan manusia ke dalam neraka merupakan mulut dan juga kemaluan. ”
“tidak halal darah orang - orang islam kecuali berlakunya salah satu daripada 3 masalah iaitu orang yang telah berkahwin berzina, orang yang menewaskan dengan terencana dan juga keluar daripada agamanya pula berpecah daripada jemaah orang - orang islam”
“barangsiapa berzina maupun minum arak, allah s. a. w cabutkan daripadanya iman, seumpama manusia menanggalkan baju daripada kepalanya. ”

malah perbuatan yang bawa kepada zina pula dilarang, serupa dalam firman allah s. w. t:

“jangan kalian hampiri perbuatan zina kerana dia merupakan kejahatan yang amat keji dan juga sejahat - jahat jalur. ” (surah al - isra’ ayat 32)

allah s. w. t hendak membalas dosa zina di dunia dengan menyirnakan keceriaan pada muka, pendek usia, menutup pintu rezeki untuk mereka yang terus berzina dan juga tidak bertaubat, dan dijangkiti penyakit kelamin dan juga penyakit yang masih ditemui penawarnya, aids.

derhaka kepada bunda bapak
bagaikan anak, kita diharuskan buat menghormati dan juga berlaku baik terhadap bunda bapa, meski seteruk mana bunda bapa kita. ini kerana jasa dan juga pengorbanan tidak hendak sempat terbalas oleh kita.

serupa dalam firman allah yang bermaksud:

“kami perintahkan kepada manusia biar berbuat baik kepada kedua - 2 bunda bapa. ” (surah al - ahqaaf, ayat 15).

rasulullah s. a. w sempat bersabda:

”setiap dosa - dosa, allah s. w. t mengakhirkan (balasannya) , sebagaimana yang ia kehendaki dari dosa - dosa itu sampai hari kiamat, kecuali derhaka kepada kedua orang tuanya, sebetulnya allah menyegerakan (balasan) nya untuk pelaku - nya di waktu hidup di dunia saat sebelum wafat. ” (riwayat at thabarani dan juga angkatan laut (AL) hakim, disahihkan oleh angkatan laut (AL) hakim dan juga as suyuthi)

perbuatan derhaka terhadap bunda bapa merupakan masalah yang amat dimurkai allah, dan juga hendak menemukan balasan yang amat perit di akhirat. tetapi dosa ini pula hendak dibalas allah kala di dunia.

lebih kurang baik lagi, bila bunda bapa yang dianiayai itu mengadu kezaliman anak kepada allah s. w. t, balasan lebih disegerakan kerana doa bunda bapa tadi amat mustajab dan juga menembusi langit dan didoakan oleh malaikat - malaikat biar allah mengabulkannya.

dalam sabda rasulullah s. a. w:

“tiga doa yang tidak tertolak: doa orang tua, doa orang yang berpuasa dan juga doa orang yang terdzalimi”. (hr baihaqi)

antara balasan di dunia merupakan hidup tidak tenang dan juga tenteram, kemelut dan juga permasalahan rumahtangga, dan juga sentiasa berasa tidak cukup dan disempitkan rezeki oleh allah s. w. t


( sumber: iluminasi. com )
Bagikan ke Facebook

Artikel Terkait