Lompat ke konten Lompat ke sidebar Lompat ke footer

Istri Pecandu Facebook dan Drama Korea, Dipulangin Suami ke Kedua Ortunya


Pernikahan merupakan momen yang paling ditunggu-tunggu oleh pasangan yang memang sudah siap untuk melanjutkan hubungan ke jenjang yang lebih serius.

Selain itu, momen ini juga merupakan momen yang paling membahagiakan bagi kedua mempelai. Meski seharusnya menjadi momen yang membahagiakan bagi banyak pihak, nyatanya ada beberapa pernikahan yang justru malah menimbulkan pro dan kontra.

Nikahi Wanita Lain Dihadapan Istri Pertama, Curhatan Poligami Pria ...Salah satunya pernikahan pria Malaysia dengan seorang wanita beberapa waktu yang lalu yang sempat membuat ramai jagad maya.

“Bismillah…

Alhamdulillah telah berlangsung ijab kabul saya yang kedua pada 2 Nov 2018.

Sudilah membaca coretan ini untuk manfaat semua.

Baca Juga :

💗 Ingin Anaknya Pintar Dan Gemuk, Ibu Ini Suapi Anaknya Kecebong Hidup 💗

Hari ini cukup seminggu selepas majlis berlalu.Pelbagai reaksi dan respon yang kami terima maka hari ini kami akan berkongsi kepada anda semua tentang kehidupan baru kami.

Kepada yang simpati dan sedih untuk isteri pertama saya ucapkan terima kasih.Dia alhamdulillah boleh menerima walau ada sedih tetapi bukan sedih seperti yang ramai orang sangkakan.Seolah suami mereka pula yang berkahwin lebih.

Bila ada orang jumpa dia dalam keadaan menangis dan simpati maka dia akan bersedih juga.Walhal dia boleh menerima keadaan yang berlaku tetapi bila kerap yang datang sedih maka tempias tu terkena sedikit.

Bukan tidak hargai tetapi bayangkan kalau pergi ziarah orang sakit.Semua yang hadir cerita bab sakit,sabar dan menangis.Begini dan begitu maka pesakit boleh jadi stress dan down.Tak sakit boleh jadi sakit.

Maka apabila ziarah pesakit hiburkan dia dgn cerita2 gembira.Doakan kesihatannya. Anugerah dan kelebihan Allah beri pada orang yang sakit.Itu lebih bermakna.

Jadi bila jumpa isteri saya ada baiknya tanya dia macamana dia boleh terima dan tabah atau bercerita tentang benda lain dan bukan ‘tumpang bersedih’.

Baca Juga :

💗 Sedih! Pemuda Ini Makamkan Sendiri Ayah Yang Wafat Karena Virus Corona.💗

Isteri kedua pula jangan ada yang mencemuh atau melabelnya perampas.Sebab kalau berkata begitu bermakna menyalahkan perkara syariat yang Allah halalkan. Hentikanlah berkata dan bersangka demikian.Terimalah syariat yang Allah halalkan kerana itu menunjukkan tanda keredhoan seorang hamba kepada penciptaNya.

Dia boleh menerima menjadi isteri kedua kerana melihat penerimaan isteri pertama yang meredhoi kehadiran orang baru untuk suaminya sebagai suatu ibadah dan dakwah.

Posting ini bukan untuk menunjuk atau show off tetapi melihat kepada keperluan untuk pemakluman yang saya sudah beristeri dua untuk mengelakkan fitnah bilamana saya berada di tempat awam bersamanya.

Kenapa semasa berkahwin isteri pertama biasa kita lihat diumumkan kepada public tetapi bila tiba isteri kedua nak disorokkan sedangkan dia sudah menjadi isteri yang sah di sisi agama dan undang2.Dia juga mempunyai perasaan tentang kewujudannya yang sudah bersuami.

Bukan suatu jenayah menjadi isteri kedua, ia adalah ketentuan takdir qada dan qodar. Asal suami mengetahui tentang hakikat dan tanggungjawab berpoligami. Isteri pertama dan kedua juga tahu tentang sikap tolak ansur dan pengkongsian.

Janganlah kecam kami atau keluarga kami, kekadang yang ada satu suami dan isteri juga ada masalah yang perlu dibaiki.

Baca Juga :

💗 Jangan Berkecil Hati Saat Allah Menakar Rezekimu Sedikit, Karena itu Pasti Cukup Memenuhi Kebutuhanmu.

Kami bertiga bersedia untuk menjadi satu keluarga besar yang mawaddah.Doakan yang baik2 dan kebahagian kami hingga akhir hayat. After all ia juga ada dalam sunnah Nabi saw.

Maaf pada yang tidak di jemput pada majlis pernikahan.Majlis sekadar sederhana.Tiada majlis walimah sebelah lelaki.Hanya sedikit dari keluarga dan sahabat handai terdekat yang di jemput malam pernikahan untuk belah lelaki.

Ramai yang bercakap, dengar, gossip, lakonan dalam drama menggambarkan poligami sebagai jahat dan tak elok, jadi bila ada yang nak indahkan syariat yang di halalkan jangan pula ada yang nak menunggu untuk berkata ‘hah kan dah kata ada masalah, tak patut kahwin dua.. bla.. bla.. bla’ Sedangkan yang kahwin satu pun ada juga masalah.Sedangkan lidah dan gigi lagi tergigit.Bagaimana masalah di uruskan itulah antara kunci kebahagian.

Mungkin ada yang setuju dan tidak dengan status yang saya tulis ini tetapi itu hak masing2 dan kami bertiga sudah bersetuju dengan langkah ini.

Akhir kata, siapa pun kita, dengan siapa kita berkahwin,perlu kembali kepada tujuan kerana Allah swt.

Letakkan kebergantungan penuh pada Allah. Allah yang memegang hati manusia.Kita manusia hidup di atas muka bumi ini untuk beribadah kepadaNYA.Lakukan apa juga tindakan mengikut syariat insyaallah selamat kita dunia akhirat.

Wallahua’lam

Sumber dipetik dari Fb @Meor Abdullah”

Dalam postingan itu berisi foto yang memperlihatkan seorang pria diapit dan kedua tangannya digandeng oleh istri pertana serta istri kedua.

Baca Juga ;

💗 Sudah Ditinggal Istri, Sopir Ini Harus Bawa Bayi Saat Narik Angkot

Di postingan itu tak lupa si pria mengucapkan syukur atas pernikahannya yang kedua. Ia juga mengabarkan bahwa pernikahan itu sudah atas izin istri pertama, dan istrinya rela dengan keputusan tersebut.

Selain itu ia juga berharap pada orang-orang yang nantinya bertemu dengan istri keduanya, agar tak menyebut istrinya itu dengan sebutan yang tidak pantas.

“Isteri kedua pula jangan ada yang mencemuh atau melabelnya perampas. Sebab kalau berkata begitu bermakna menyalahkan perkara syariat yang Allah halalkan. Hentikanlah berkata dan bersangka demikian,” tulisnya.

Postingan itu pun kini ramai dipenuhi dengan beragam komentar netizen, ada yang mendukung tapi ada juga yang tidak setuju.

Maimunah Jaafar, “Biasa la lelaki .masuk bab kahwin lain baru kata takdir la . Sunnah la . Masa melayan perempuan sana sini ikhtilat tak jaga tak tau halal haram pulak . Jgn gunakan agama untuk keperluan sahaja”

Sy Afril Ad Dailami, “Untungnya dapat isteri isteri solehah . Tahniah … Barokallahu lakum”

Umu Salimah, “Semoga Anda Boleh Membimbing Isteri2 Anda Ke Jannah…”

Baca Juga :

💗 Makan Pisang Saat Usus Belum Siap, Usus Bayi Ini Terlilit hingga Harus Dioperasi

Demikianlah pokok bahasan Artikel ini yang dapat kami paparkan, Besar harapan kami Artikel ini dapat bermanfaat untuk kalangan banyak Karena keterbatasan pengetahuan dan referensi, Penulis menyadari Artikel ini masih jauh dari sempurna, Oleh karena itu saran dan kritik yang membangun sangat diharapkan agar Artikel ini dapat disusun menjadi lebih baik lagi dimasa yang akan datang