HPK

mesothelioma survival rates,structured settlement annuity companies,mesothelioma attorneys california,structured settlements annuities,structured settlement buyer,mesothelioma suit,mesothelioma claim,small business administration sba,structured settlement purchasers,wisconsin mesothelioma attorney,houston tx auto insurance,mesotheliama,mesothelioma lawyer virginia,seattle mesothelioma lawyer,selling my structured settlement,mesothelioma attorney illinois,selling annuity,mesothelioma trial attorney,injury lawyer houston tx,baltimore mesothelioma attorneys,mesothelioma care,mesothelioma lawyer texas,structered settlement,houston motorcycle accident lawyer,p0135 honda civic 2004,structured settlement investments,mesothelioma lawyer dallas,caraccidentlawyer,structured settlemen,houston mesothelioma attorney,structured settlement sell,new york mesothelioma law firm,cash out structured settlement,mesothelioma lawyer chicago,lawsuit mesothelioma,truck accident attorney los angeles,asbestos exposure lawyers,mesothelioma cases,emergency response plan ppt,support.peachtree.com,structured settlement quote,semi truck accident lawyers,auto accident attorney Torrance,mesothelioma lawyer asbestos cancer lawsuit,mesothelioma lawyers san diego,asbestos mesothelioma lawsuit,buying structured settlements,mesothelioma attorney assistance,tennessee mesothelioma lawyer,earthlink business internet,meso lawyer,tucson car accident attorney,accident attorney orange county,mesothelioma litigation,mesothelioma settlements amounts,mesothelioma law firms,new mexico mesothelioma lawyer,accident attorneys orange county,mesothelioma lawsuit,personal injury accident lawyer,purchase structured settlements,firm law mesothelioma,car accident lawyers los angeles,mesothelioma attorneys,structured settlement company,auto accident lawyer san francisco,mesotheolima,los angeles motorcycle accident lawyer,mesothelioma attorney florida,broward county dui lawyer,state of california car insurance,selling a structured settlement,best accident attorneys,accident attorney san bernardino,mesothelioma ct,hughes net business,california motorcycle accident lawyer,mesothelioma help,washington mesothelioma attorney,best mesothelioma lawyers,diagnosed with mesothelioma,motorcycle accident attorney chicago,structured settlement need cash now,mesothelioma settlement amounts,motorcycle accident attorney sacramento,alcohol rehab center in florida,fast cash for house,car accident lawyer michigan,maritime lawyer houston,mesothelioma personal injury lawyers,personal injury attorney ocala fl,business voice mail service,california mesothelioma attorney,offshore accident lawyer,buy structured settlements,philadelphia mesothelioma lawyer,selling structured settlement,workplace accident attorney,illinois mesothelioma lawyer

Menu Navigasi

Kenapa Anjing dan Babi Dihukumi Haram Dalam Islam? Ini Penjelasannya

Dalam suatu hadis yang di riwayatkan oleh imam bukhari bahawasanya nabi saw bersabda yang bermaksud: “sungguhnya para malaikat tidak masuk ke dalam rumah yang terdapat didalamnya gambar, arca, anjing dan juga orang yang junub”

dalam hadits yang lain rasulullah shallallahu ‘alaihi wasallam bersabda: “apabila seekor anjing minum dalam sisa salah seseorang daripada kalian, hingga basuhlah dia 7 kali. ” [sahih: dikeluarkan oleh al - bukhari, muslim dan juga lain - lain, amati shahih al - bukhari – hadis nomor: 172 (kitab wudhu, bab bila anjing minum daripada sisa air) ]

dalam riwayat - riwayat lain diterangkan bahawa salah satu basuhan hendaklah berbarengan dengan tanah. sebahagian riwayat menyebut basuhan kali kesatu, sebahagian lagi kali terakhir dan juga sebahagian lagi kali ke - lapan. yang rajih (kokoh) merupakan basuhan kali kesatu kerana watak riwayat - riwayatnya. [ibn hajar al - ‘asqalani – fath al - bari bi syarh shahih al - bukhari (tahqiq bin baz; dar al - fikr, beirut) , jld. 1, ms. 369 - 370 dan juga al - albani – irwa’ al - ghalel fi takhrij ahadith manar al - sabil (maktab al - islami, beirut 1985) , jld 1, ms 62. ]

sabda rasullah s. a. w yang bermaksud: “apabila anjing meminum air ataupun (menjilat) pada sisa air milik salah seseorang di antara kalian, hingga hendaklah sisa air itu dibasuh sebanyak 7 kali (menyamak) salah satunya dengan tanah. ” (hadis riwayat muslim)

iktikad hadis di atas yakni bila seekor anjing menjilat bekas - bekas air kita, bekas - bekas air itu butuh dibasuh 7 kali dengan salah satunya dengan tanah. benar kena samak.

air liur milik anjing memiliki berbagai - bagai bakteri yang boleh mendatangkan kemudaratan kepada manusia. karena itu allah swt berfirman biar seluruh tapak - tapak ataupun bekas - bekas yang terserang air liur anjing butuh dibasuh dan juga disamak.

bila air liur anjing juga kamu kena samak. apatah lagi bila kamu memegang ataupun memegang anjing? anjing bila dijamah kulit dan juga bulunya kala basah, dikuatiri kita hendak dijangkiti penyakit sama serupa air liur anjing.

hukum yang berkait dengan najis anjing bukan ditumpukan pada ayat al - quran namun ditumpukan kepada sunnah nabawiyah. bahwa kamu cari di dalam al - quran, tidak hendak jumpa dalilnya.

untuk orang islam sumber syariah tidak hanya daripada al - quran iaitulah sunnah nabawiyah, qias dan juga ijma ulama. sunnah nabawiyah merupakan seluruh perbuatan, perkataan dan juga perihal yang didiamkan oleh rasulullah saw.

peran sunnah nabawiyah merupakan sama dengan al - quran kerana pada hakikatnya merupakan wahyu dari allah swt pula, hukum yang diresmikan oleh al - quran, hadis, qias dan juga ijma merupakan hukum yang legal dan juga harus diterima gunakan di sisi syariat islam.

mengapa babi haram dimakan?
islam telah melarang seluruh tipe darah, analisis kimia dari darah babi menampilkan terdapatnya isi yang besar dari uric acid (asam urat) , sesuatu adunan kimia yang beresiko untuk kesihatan manusia, bertabiat toksin.

dengan kata lain uric acid sampah dalam darah yang tercipta akibat metabolisme badan yang tidak sempurna yang disebabkan oleh isi purine dalam santapan. dalam badan manusia, senyawa ini dikeluarkan bagaikan kotoran, dan juga 98 persen dari uric acid dalam badan, dikeluarkan dari dalam darah oleh ginjal.

dalam islam diketahui peraturan spesial dalam penyembelihan haiwan, iaitu menyebut nama allah yang maha kuasa dan juga membikin irisan memotong urat nadi leher haiwan, aksi membiarkan urat - urat dan juga organ organ yang lain utuh.

dengan trik ini menimbulkan kematian haiwan kerana kehilangan darah dari badan, bukannya kerana luka pada organ asasnya, karena bila organ - organ semisal jantung, hati, ataupun otak dirosak, haiwan tersebut mati dengan lekas dan juga darahnya hendak menggumpal dalam urat - uratnya dan juga kesimpulannya mencemari daging, menyebabkan daging haiwan hendak tercemar oleh uric acid, sampai - sampai menjadikannya beracun, dan juga pada masa - masa kinilah para pakar santapan telah menyadari hendak masalah ini, subhanallah.

apakah kita ketahui bahwa babi tidak mampu disembelih di leher? kerana babi tidak mempunyai leher? untuk orang muslim berpikiran bahwa babi benar boleh dimakan dan juga layak untuk santapan manusia, tentu si pencipta hendak mencipta haiwan ini dengan mempunyai leher.

ilmu kedoktoran mengenali bahawa babi bagaikan rerumah dari banyak berbagai parasit dan juga penyakit beresiko, sistem biochemistry babi keluarkan cuma 2 persen dari segala isi uric acidnya, sebaliknya 98 persen sisanya tersimpan dalam badannya.

allah sudah jelas telah mengharamkan babi

a. qs. angkatan laut (AL) baqarah (2) : 173
b. qs. angkatan laut (AL) maa’idah (5) : 3
c. qs. angkatan laut (AL) an `aam (6) : 145
d. qs. an nahl (16) : 115

memakai babi hukumnya haram, baik atas daging, lemak, ataupun bahagian - bahagian yang lain. firman allah swt dalam qs. 5: 3 mengharamkan memakan bangkai, darah, dan juga daging babi.

demikian pula dengan firman - nya dalam qs. 6: 145 dan juga qs. 16. 115, mengharamkan memakan bangkai, darah, dan juga daging babi. dalil - dalil pada sebagian ayat ini menggambarkan nash yang jelas, yang menegaskan tentang keharaman, antara lain memakai babi.

al - quran memakai kata lahma (daging) kerana sebagian besar pengambilan khasiat dari babi merupakan daging. tidak hanya itu, dalam daging babi senantiasa ada lemak. al - qur’an memakai kata lahma, pengharaman babi bukan cuma dagingnya. namun segala badan haiwan babi.

pemikiran ini setimpal dengan kaedah ushul fiqh: min dzikri’l - juz i wa iradati’l kulli. maksudnya yang disebutkan sebahagian dan juga dikehendaki seluruhnya. bahawa daging babi memiliki cacing pita (taenia solium) , kira - kira seluruh orang sudah mengenalnya. nyatanya tidak cuma itu bahaya yang mengecam pemakan babi.

lemak babi mengandungi kolesterol amat besar dibanding dengan lemak haiwan yang lain. darahnya mengandungi asam urat amat besar. asam urat menggambarkan olahan yang bila ada dalam darah mampu memunculkan bermacam penyakit pada manusia.

sudah jadi pengetahuan universal kalau sedikitnya 70 tipe penyakit yang umum dihidap haiwan babi dan juga sebagian antara lain mampu menjankiti manusia yang memakannya.

hikmah diharamkannya daging babi, paling utama mengandungi cacing pita, acapkali disanggah oleh para pakar kesihatan modern. mereka berkata bahawa cacing tersebut gampang dihilangkan terlebih lagi dengan metode pemasakan yang amat simpel.

pemikiran ini begitu menyesatkan karana babi itu seorang diri menjijikkan untuk orang yang bersih jiwanya. allah swt mengharamkan semenjak masa silam buat waktu yang lama supaya manusia mengenali.


( sumber: tazkirahdaily. blogspot. co. id )
Bagikan ke Facebook

Artikel Terkait