HPK

mesothelioma survival rates,structured settlement annuity companies,mesothelioma attorneys california,structured settlements annuities,structured settlement buyer,mesothelioma suit,mesothelioma claim,small business administration sba,structured settlement purchasers,wisconsin mesothelioma attorney,houston tx auto insurance,mesotheliama,mesothelioma lawyer virginia,seattle mesothelioma lawyer,selling my structured settlement,mesothelioma attorney illinois,selling annuity,mesothelioma trial attorney,injury lawyer houston tx,baltimore mesothelioma attorneys,mesothelioma care,mesothelioma lawyer texas,structered settlement,houston motorcycle accident lawyer,p0135 honda civic 2004,structured settlement investments,mesothelioma lawyer dallas,caraccidentlawyer,structured settlemen,houston mesothelioma attorney,structured settlement sell,new york mesothelioma law firm,cash out structured settlement,mesothelioma lawyer chicago,lawsuit mesothelioma,truck accident attorney los angeles,asbestos exposure lawyers,mesothelioma cases,emergency response plan ppt,support.peachtree.com,structured settlement quote,semi truck accident lawyers,auto accident attorney Torrance,mesothelioma lawyer asbestos cancer lawsuit,mesothelioma lawyers san diego,asbestos mesothelioma lawsuit,buying structured settlements,mesothelioma attorney assistance,tennessee mesothelioma lawyer,earthlink business internet,meso lawyer,tucson car accident attorney,accident attorney orange county,mesothelioma litigation,mesothelioma settlements amounts,mesothelioma law firms,new mexico mesothelioma lawyer,accident attorneys orange county,mesothelioma lawsuit,personal injury accident lawyer,purchase structured settlements,firm law mesothelioma,car accident lawyers los angeles,mesothelioma attorneys,structured settlement company,auto accident lawyer san francisco,mesotheolima,los angeles motorcycle accident lawyer,mesothelioma attorney florida,broward county dui lawyer,state of california car insurance,selling a structured settlement,best accident attorneys,accident attorney san bernardino,mesothelioma ct,hughes net business,california motorcycle accident lawyer,mesothelioma help,washington mesothelioma attorney,best mesothelioma lawyers,diagnosed with mesothelioma,motorcycle accident attorney chicago,structured settlement need cash now,mesothelioma settlement amounts,motorcycle accident attorney sacramento,alcohol rehab center in florida,fast cash for house,car accident lawyer michigan,maritime lawyer houston,mesothelioma personal injury lawyers,personal injury attorney ocala fl,business voice mail service,california mesothelioma attorney,offshore accident lawyer,buy structured settlements,philadelphia mesothelioma lawyer,selling structured settlement,workplace accident attorney,illinois mesothelioma lawyer

Menu Navigasi

Kenapa Persetubuhan Dubur Haram? Ini Perkara Yang Suami Isteri Mesti Tahu

 soalan:

apakah hukum menghadiri (menyetubuhi) isteri pada duburnya? ataupun melaksanakan persetubuhan dikala isteri lagi haid ataupun nifas?

jawapan:

tidak boleh (haram) menyetubuhi wanita pada duburnya ataupun dikala ia lagi haid ataupun nifas. perbuatan itu terkategori dalam dosa besar, merujuk kepada firman allah subhanahu wa ta’ala:

“dan mereka bertanya kepadamu (wahai muhammad) , menimpa (hukum) haid. katakanlah: “darah haid itu satu barang yang (menjijikkan dan juga) mendatangkan mudarat”. oleh karena itu hendaklah kalian menjauhkan diri dari wanita (jangan bersetubuh dengan isteri kalian) dalam masa tiba darah haid itu, dan juga janganlah kalian hampiri mereka (buat bersetubuh) saat sebelum mereka suci. setelah itu apabila mereka sudah bersuci hingga datangilah mereka bagi jalur yang diperintahkan oleh allah kepada kalian. sebetulnya allah mengasihi orang - orang yang banyak bertaubat, dan juga mengasihi orang - orang yang sentiasa mensucikan diri.

(al - baqarah 2: 222) |

dalam ayat ini allah s. w. t menarangkan kewajipan menjauhi perempuan dalam kondisi haid, sampai - sampai mereka bersih dari haidnya. perihal ini bermaksud bahawa menghadiri mereka yang lagi haid ataupun nifas merupakan dilarang. bila mereka telah suci dengan trik mandi harus, sehabis itu baru dibenarkan untuk suaminya buat menyetubuhinya setimpal dengan trik yang telah allah s. w. t benarkan, iaitu menyetubuhinya pada kemaluan yang menggambarkan tempat bercucuk tanam. manakala dubur, merupakan bukan tempat bercucuk tanam namun tempat membuang najis. oleh kerana itu, haram menyetubuhi isteri pada duburnya, kerana perbuatan itu menimbulkan dosa besar dan juga maksiat yang jelas dalam syariat yang suci ini. imam abu dawud dan juga an - nasaa’i meriwayatkan dari nabi s. a. w mengatakan:

“dilaknat, orang yang menghadiri wanita pada duburnya. ” (hr. abu dawud dan juga an - nasaa’i)imam at - turmidzi dan juga an - nasaa’i meriwayatkan suatu hadis dari ibnu abbas bahawa rasulullah s. a. w bersabda:

“allah tidak hendak memandang orang pria yang bersetubuh dengan sesama pria ataupun orang pria yang menyetubuhi wanita di duburnya. ” (sanad kedua hadis tersebut sahih).

melaksanakan persetubuhan pada dubur merupakan perbuatan liwat yang diharamkan untuk pria dan juga wanita, bersumber pada firman allah subhanahu wa ta’ala yang mengisahkan tentang kalangan nabi luth ‘alaihi wa sallam:

“dan (ingatkanlah kejadian) nabi lut tatkala dia mengatakan kepada kaumnya: “sesungguhnya kalian melaksanakan perbuatan yang keji, yang tidak sempat dicoba oleh seorangpun dari penduduk alam ini saat sebelum kalian.. ” (qs. al - ‘ankabut: 28)

dan juga pula bersumber pada sabda nabi shallallahu ‘alaihi wa sallam:

“allah s. w. t melaknat orang yang berbuat serupa perbuatan kalangan luth. ” baginda s. a. w mengucapkannya sebanyak 3 kali. “ (hr. ahmad dengan sanad shahih)

oleh kerana itu, segala umat islam mesti mengelakkan dari melaksanakan perbuatan yang telah diharamkan oleh allah s. w. t. para suami wajib menjauhi perbuatan keji ini, sama pula para isteri butuh mengelakkannya dan juga tidak berikan jalur kepada suami mereka buat melaksanakan kemungkaran yang besar ini, iaitu bersetubuh kala haid dan juga nifas ataupun bersetubuh pada dubur.

kita mohon kepada allah s. w. t keselamatan buat umat islam dari seluruh perbuatan yang berlawanan dengan syariat - nya yang suci ini.

sumber: fatwa syaikh bin baaz jilid 2, syaikh abdul aziz bin abdullah bin baaz, pustaka at - tibyan

( sumber: https:// ceriteradunia. pw/2018/kenapa-persetubuhan-dubur-haram-ini-perkara-yang-suami-isteri-mesti-tahu/ )
Bagikan ke Facebook

Artikel Terkait